Magazyn: MG
PLN
EUR
USD
Polityka Prywatności

POLITYKA PRYWATNOŚCI AQUAMO S.C.

 

obowiązuje od dnia 15 maja 2018 r.

 

W celu zgodnego z prawem, rzetelnego i przejrzystego przetwarzania przez nas danych osobowych, przyjmujemy ten dokument zwany Polityką Prywatności.

 

Polityka Prywatności określa w jaki sposób dbamy o Twoje dane osobowe oraz jakie prawa przysługują Ci w związku z ich przetwarzaniem.

 

 

  1. JAKICH POJĘĆ UŻYWAMY W POLITYCE PRYWATNOŚCI?

 

Dane osobowe – dane żywej osoby, która może zostać zidentyfikowana dzięki wykorzystaniu tych danych. Niniejsza Polityka Prywatności wyjaśnia jak korzystamy z powierzonych nam przez Ciebie danych osobowych.

 

My – Aquamo s.c. z siedzibą w Borzęcinie Dużym, ul. Poprzeczna 16, 05-083 Borzęcin Duży.

 

Ty, Twój – każda osoba fizyczna, z którą wiąże nas stosunek prawny, w szczególności klient, usługodawca, przedstawiciel klientów, przedstawiciel usługodawców, kandydat do pracy, osoba odwiedzająca biuro.

 

RODO – Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych).

 

Strona – prowadzone przez nas strony internetowe: http://www.aquamo.com.pl/ oraz http://www.aquamostrefaklienta.pl/

 

Procesorzy – podmioty, którym możemy przekazywać część Twoich danych osobowych, w związku z wykonywaniem przez nie pewnych czynności lub usług na nasze zlecenie. Podmioty te nie mogą zrobić z Twoimi danymi osobowymi nic, dopóki im tego nie polecimy i tylko we wskazanym przez nas zakresie. Będą przechowywać Twoje dane osobowe bezpiecznie i tylko przez okres, jaki im wskażemy lub jaki wymagany jest przez obowiązujące przepisy prawa.

 

Regulamin – Regulamin Świadczenia Usług Drogą Elektroniczną Aquamo s.c. w ramach serwisów i funkcjonalności udostępnianych przez Aquamo s.c.

 

  1. KTO JEST ADMINISTRATOREM TWOICH DANYCH OSOBOWYCH I JAK MOŻESZ SIĘ Z NAMI SKONTAKTOWAĆ?

 

Jesteśmy administratorem Twoich danych osobowych. Oznacza to, że decydujemy jak i w jakich celach Twoje dane osobowe, które nam przekazałeś, są przetwarzane. Chcemy abyś wiedział, że dokładamy wszelkich starań, aby Twoje dane osobowe były bezpieczne. Nie handlujemy powierzonymi nam danymi osobowymi.

 

Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych, skontaktuj się z nami wykorzystując poniższe dane kontaktowe:

 

Aquamo s.c., ul. Poprzeczna 16, 05-083 Borzęcin Duży, e-mail: biuro@aquamo.com.pl, telefon: 22 7221456 do 58

 

  1. JAK PRZETWARZAMY TWOJE DANE OSOBOWE?

 

W związku z prowadzoną przez nas działalnością przetwarzamy dane osobowe różnych osób w różnych celach, w różnym zakresie i na różnej podstawie prawnej określonej w RODO. W celu przekazania Ci jak najbardziej przejrzystej informacji, pogrupowaliśmy te informacje odnosząc się do celu przetwarzania Twoich danych osobowych.

 

ZAPYTANIA PRZEZ STRONĘ

 

Dotyczy:

 

http://www.aquamostrefaklienta.pl/

http://aquamo.com.pl/spytaj-o-oferte

http://aquamo.com.pl/formularz-dla-klientow

 

Cel przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu obsługi dokonanego przez Ciebie zapytania za pomocą jednego z ww. formularzy kontaktowych oraz udzielenia na nie należytej odpowiedzi.

 

Okres przetwarzania

 

Twoje dane osobowe będą przez nas usuwane po udzieleniu odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytanie, a w przypadku braku dalszego kontaktu z Twojej strony, w związku z udzieloną odpowiedzią, po okresie 2 tygodni od udzielenia przez nas odpowiedzi na Twoje pytanie.

 

Podstawa prawna

 

Niezbędność do wykonania umowy o świadczenie usług zgodnie z Regulaminem (art. 6 ust. 1 lit. b RODO).

 

Kategorie odbiorców Twoich danych osobowych

 

  1. Podmioty zapewniające obsługę i bezpieczeństwo Strony

     

Korzystamy z usług podmiotów, które zapewniają profesjonalne działanie Strony oraz bezpieczeństwo Twoich danych osobowych. W celu zagwarantowania odpowiedniej jakości tych usług podmioty te przetwarzają adresy IP osób, które odwiedzają naszą Stronę.

 

  1. Dostawcy usług IT

 

Korzystamy z usług podmiotów, które profesjonalnie zajmują się świadczeniem usług IT, w tym zapewniają nam prawidłowe działanie i serwis sklepu internetowego. Zależy nam na tym, aby Twoje dane osobowe były bezpieczne, aktualne oraz aby zapewniona została ich poufność.

 

  1. Podmioty świadczące usługi niszczenia dokumentacji oraz nośników danych

 

Korzystamy z usług podmiotów, które profesjonalnie zajmują się świadczeniem usług bezpiecznego niszczenia dokumentacji oraz innych nośników danych.

 

KLIENCI

 

  1. Cel przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu wykonania wiążącej nas umowy lub realizacji złożonego zamówienia.

 

Okres przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w tym celu do momentu wykonania lub rozwiązania łączącej nas umowy, rozliczenia wzajemnych zobowiązań oraz przez okres przedawnienia właściwy dla rodzaju zawartej umowy.

 

Podstawa prawna

 

Niezbędność do wykonania umowy lub realizacji naszej współpracy (art. 6 ust. 1 lit. b RODO).

 

  1. Cel przetwarzania

     

    Przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu wypełnienia przez nas obowiązku prawnego przechowywania dokumentacji księgowej, w postaci faktur VAT lub innej wymaganej przepisami. Obowiązek ten nakłada na nas obowiązująca ustawa o rachunkowości.

     

    Okres przetwarzania

     

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w tym celu przez okres 5 lat od początku roku następującego po roku obrotowym, w którym dokumentacja taka została utworzona.

 

Podstawa prawna

 

Wypełnienie obowiązku prawnego (art. 74 ust. 2 pkt 8 ustawy o rachunkowości w związku z art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

 

  1. Cel przetwarzania

     

    Przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu oceny wiarygodności płatniczej w związku z zawarciem i wykonaniem umowy lub realizacją złożonego przez Ciebie zamówienia, o ile zajdzie taka potrzeba.

     

    Okres przetwarzania

     

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w tym celu przez okres trwania łączącej nas umowy lub realizacji złożonego przez Ciebie zamówienia.

 

Podstawa prawna

 

Nasz prawnie uzasadniony interes w postaci weryfikacji i oceny wiarygodności naszych kontrahentów (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

 

  1. Cel przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu obsługi dokonanego przez Ciebie zapytania za pomocą formularza kontaktowego dla klienta oraz udzielenia na nie należytej odpowiedzi.

 

Okres przetwarzania

 

Twoje dane osobowe będą przez nas usuwane po udzieleniu odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytanie, a w przypadku braku dalszego kontaktu z Twojej strony, w związku z udzieloną odpowiedzią, po okresie 2 tygodni od udzielenia przez nas odpowiedzi na Twoje pytanie.

 

Podstawa prawna

 

Niezbędność do wykonania umowy zgodnie z Regulaminem (art. 6 ust. 1 lit. b RODO).

 

 

Kategorie odbiorców Twoich danych osobowych

 

  1. Podmioty świadczące obsługę rachunkową

     

    Korzystamy z usług podmiotów zapewniających profesjonalną obsługę rachunkową i rozliczeniową.

     

  2. Podmioty zapewniające obsługę i bezpieczeństwo i obsługę Strony

 

Korzystamy z usług podmiotów, które zapewniają profesjonalne działanie Strony oraz bezpieczeństwo Twoich danych osobowych. W celu zagwarantowania odpowiedniej jakości tych usług podmioty te przetwarzają adresy IP osób, które odwiedzają naszą Stronę.

 

  1. Dostawcy usług IT

 

Korzystamy z usług podmiotów, które profesjonalnie zajmują się świadczeniem usług IT, w tym zapewniają prawidłowe działanie i serwis sklepu internetowego. Zależy nam na tym, aby Twoje dane osobowe były bezpieczne, aktualne oraz aby zapewniona została ich poufność.

 

  1. Profesjonalni doradcy prawni oraz podmioty zajmujące się windykacją należności

     

    Korzystamy z usług podmiotów, które świadczą na naszą rzecz profesjonalne usługi audytorskie, związane z pomocą prawną oraz dochodzeniem należności wynikających ze stosunków prawnych łączących nas z naszymi kontrahentami.

     

  2. Podmioty prowadzące działalność pocztową lub kurierską

     

    Korzystamy z usług podmiotów, które profesjonalnie zajmują się świadczeniem usług pocztowych lub kurierskich.

 

USŁUGODAWCY

 

  1. Cel przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu wykonania wiążącej nas umowy lub realizacji zawartego porozumienia.

 

Okres przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w tym celu przez okres trwania łączącej nas umowy lub zawartego porozumienia.

 

Podstawa prawna

 

Niezbędność do wykonania umowy lub realizacji naszej współpracy (art. 6 ust. 1 lit. b RODO).

 

  1. Cel przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu wypełnienia przez nas obowiązku prawnego przechowywania dokumentacji księgowej, w postaci faktur VAT lub innej wymaganej przepisami. Obowiązek ten nakłada na nas obowiązująca ustawa o rachunkowości.

 

Okres przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w tym celu przez okres 5 lat od początku roku następującego po roku obrotowym, w którym dokumentacja taka została utworzona.

 

Podstawa przetwarzania

 

Wypełnienie obowiązku prawnego (art. 74 ust. 2 pkt 8 ustawy o rachunkowości w związku z art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

 

  1. Cel przetwarzania

     

    Przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu oceny wiarygodności płatniczej w związku z zawarciem i wykonaniem umowy lub realizacją złożonego przez Ciebie zamówienia, o ile zajdzie taka potrzeba.

     

    Okres przetwarzania

     

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w tym celu przez okres trwania łączącej nas umowy lub realizacji złożonego przez Ciebie zamówienia.

 

Podstawa prawna

 

Nasz prawnie uzasadniony interes w postaci weryfikacji i oceny wiarygodności naszych kontrahentów (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

 

Kategorie odbiorców Twoich danych osobowych

 

  1. Podmioty świadczące obsługę rachunkową

     

    Korzystamy z usług podmiotów zapewniających profesjonalną obsługę rachunkową i rozliczeniową.

     

  2. Dostawcy usług IT

 

Korzystamy z usług podmiotów, które profesjonalnie zajmują się świadczeniem usług IT. Zależy nam na tym, aby Twoje dane osobowe były bezpieczne, aktualne oraz aby zapewniona została ich poufność.

 

  1. Profesjonalni doradcy prawni oraz podmioty zajmujące się windykacją należności

     

    Korzystamy z usług podmiotów, które świadczą na naszą rzecz profesjonalne usługi audytorskie, związane z pomocą prawną oraz dochodzeniem należności wynikających ze stosunków prawnych łączących nas z naszymi kontrahentami.

 

  1. Podmioty prowadzące działalność pocztową lub kurierską

     

    Korzystamy z usług podmiotów, które profesjonalnie zajmują się świadczeniem usług pocztowych lub kurierskich.

     

     

PRZEDSTAWICIELE KLIENTÓW

 

Kategorie danych osobowych

 

Przetwarzamy jedynie takie Twoje dane osobowe jak: imię, nazwisko, stanowisko, dane kontaktowe podmiotu, którego jesteś przedstawicielem, telefon służbowy oraz e-mail służbowy.

 

Źródło pochodzenia danych osobowych

 

Twoje dane osobowe zostały nam udostępnione przez podmiot, z którym podpisaliśmy umowę lub w celu realizacji zamówienia dla podmiotu, który złożył u nas zamówienie, a którego jesteś pracownikiem lub przedstawicielem. Dane dotyczące tego podmiotu, przekazujemy Ci przy pierwszym kontakcie z naszej strony.

 

Cel przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu wykonania przez nas zobowiązań wynikających ze stosunku prawnego z podmiotem, którego jesteś pracownikiem lub przedstawicielem.

 

Okres przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w tym celu do momentu zakończenia, rozliczenia i upływu okresu przedawnienia dotyczącego naszej współpracy z podmiotem, którego jesteś pracownikiem lub przedstawicielem lub do momentu wniesienia przez Ciebie sprzeciwu i uznania przez nas jego zasadności.

 

Podstawa prawna

 

Nasz prawnie uzasadniony interes, polegający na realizacji łączących nas umów i stosunków prawnych z podmiotem, którego jesteś pracownikiem lub przedstawicielem (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

 

Kategorie odbiorców Twoich danych osobowych

 

  1. Dostawcy usług IT

 

Korzystamy z usług podmiotów, które profesjonalnie zajmują się świadczeniem usług IT. Zależy nam na tym, aby Twoje dane osobowe były bezpieczne, aktualne oraz aby zapewniona została ich poufność.

 

  1. Podmioty zapewniające obsługę i bezpieczeństwo Strony

    Korzystamy z usług podmiotów, które zapewniają profesjonalne działanie Strony oraz bezpieczeństwo Twoich danych osobowych. W celu zagwarantowania odpowiedniej jakości tych usług podmioty te przetwarzają adresy IP osób, które odwiedzają naszą Stronę.

 

  1. Profesjonalni doradcy prawni

     

    Korzystamy z usług podmiotów, które świadczą na naszą rzecz profesjonalne usługi związane z pomocą prawną.

     

 

  1. Podmioty prowadzące działalność pocztową lub kurierską

     

    Korzystamy z usług podmiotów, które profesjonalnie zajmują się świadczeniem usług pocztowych lub kurierskich.

 

PRZEDSTAWICIELE USŁUGODAWCÓW

 

Kategorie danych osobowych

 

Przetwarzamy jedynie takie Twoje dane osobowe jak: imię, nazwisko, stanowisko, dane kontaktowe podmiotu, którego jesteś przedstawicielem, telefon służbowy oraz e-mail służbowy.

 

Źródło pochodzenia danych osobowych

 

Twoje dane osobowe zostały nam udostępnione przez podmiot, z którym podpisaliśmy umowę lub zawarliśmy porozumienie, a którego jesteś pracownikiem lub przedstawicielem. Dane dotyczące tego podmiotu przekazujemy Ci przy pierwszym kontakcie z naszej strony.

 

Cel przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu wykonania przez nas zobowiązań wynikających ze stosunku prawnego z podmiotem, którego jesteś pracownikiem lub przedstawicielem.

 

Okres przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w tym celu do momentu zakończenia, rozliczenia i upływu okresu przedawnienia dotyczącego naszej współpracy z podmiotem, którego jesteś pracownikiem lub przedstawicielem lub do momentu wniesienia przez Ciebie sprzeciwu i uznania przez nas jego zasadności.

 

Podstawa prawna

 

Nasz prawnie uzasadniony interes, polegający na realizacji łączących nas umów i stosunków prawnych z podmiotem, którego jesteś pracownikiem lub przedstawicielem (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

 

Kategorie odbiorców Twoich danych osobowych

 

  1. Dostawcy usług IT

 

Korzystamy z usług podmiotów, które profesjonalnie zajmują się świadczeniem usług IT. Zależy nam na tym, aby Twoje dane osobowe były bezpieczne, aktualne oraz aby zapewniona została ich poufność.

 

  1. Profesjonalni doradcy prawni

     

    Korzystamy z usług podmiotów, które świadczą na naszą rzecz profesjonalne usługi związane z pomocą prawną.

 

  1. Podmioty prowadzące działalność pocztową lub kurierską

     

    Korzystamy z usług podmiotów, które profesjonalnie zajmują się świadczeniem usług pocztowych lub kurierskich.

 

KANDYDACI DO PRACY

 

  1. Cel przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w postaci: imienia (imion), nazwiska, imion Twoich rodziców, daty urodzenia, miejsca zamieszkania (adresu do korespondencji), Twojego wykształcenia oraz przebiegu dotychczasowego zatrudnienia w celu realizacji procesu rekrutacji.

 

Okres przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w tym celu do momentu zakończenia procesu rekrutacji, skutkującego przyjęciem lub odmową przyjęcia do pracy.

 

Podstawa prawna

 

Wypełnienie obowiązku prawnego (art. 221 § 1 Kodeksu pracy w związku z art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

 

  1. Cel przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe, inne niż wymienione powyżej, wskazane przez Ciebie w przesłanym zgłoszeniu rekrutacyjnym w celu realizacji procesu rekrutacji.

 

Okres przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w tym celu do momentu zakończenia procesu rekrutacji skutkującego przyjęciem lub odmową przyjęcia do pracy lub cofnięcia przez Ciebie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w tym celu.

 

Podstawa prawna

 

Dobrowolna zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO).

 

  1. Cel przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe na potrzeby przyszłych procesów rekrutacyjnych.

 

Okres przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w tym celu do momentu zakończenia prowadzonych przez nas procesów rekrutacji na stanowiska odpowiadające Twoim zainteresowaniom, doświadczeniu oraz wykształceniu lub cofnięcia przez Ciebie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w tym celu.

 

Podstawa prawna

 

Dobrowolna zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO).

 

Kategorie odbiorców Twoich danych osobowych

 

  1. Podmioty zapewniające obsługę i bezpieczeństwo Strony

     

Korzystamy z usług podmiotów, które zapewniają profesjonalne działanie Strony oraz bezpieczeństwo Twoich danych osobowych. W celu zagwarantowania odpowiedniej jakości tych usług podmioty te przetwarzają adresy IP osób, które odwiedzają Stronę w celu, m.in. poszukiwania ofert pracy.

 

  1. Dostawcy usług IT

 

Korzystamy z usług podmiotów, które profesjonalnie zajmują się świadczeniem usług IT. Zależy nam na tym, aby Twoje dane osobowe były bezpieczne, aktualne oraz aby zapewniona została ich poufność.

 

 

 

OSOBY ODWIEDZAJĄCE BIURO

 

Cel przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu zapewnienia bezpieczeństwa informacji i dokumentów, naszych pracowników oraz gości, a także ograniczenia wizyt tzw. osób niepożądanych, w związku z Twoimi odwiedzinami naszego biura.

 

Okres przetwarzania

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w tym celu wyłącznie przez okres niezbędny do zapewnienia ww. bezpieczeństwa, nie dłużej jednak niż 1 rok od odwiedzin naszego biura lub do momentu wniesienia przez Ciebie sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych i uznania przez nas jego zasadności.

 

Podstawa prawna

 

Nasz uzasadniony interes, w postaci ochrony informacji, dokumentacji oraz bezpieczeństwa naszych pracowników i gości, znajdujących się w naszym biurze (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

 

 

  1. JAKIE SĄ TWOJE PRAWA Z ZWIĄZKU Z PRZETWARZANIEM TWOICH DANYCH OSOBOWYCH?

 

Zapewniamy realizację Twoich uprawnień wskazanych poniżej. Możesz realizować swoje prawa przez zgłoszenie swojego żądania za pomocą wskazanych przez nas danych kontaktowych.

 

Prawo do cofnięcia zgody

 

Masz prawo do cofnięcia każdej zgody, jakiej nam udzieliłeś na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w każdym czasie. Cofnięcie Twojej zgody ma skutek od momentu jej wycofania. Cofnięcie zgody nie wpływa na przetwarzanie dokonywane przez nas zgodnie z prawem przed jej cofnięciem.

 

Cofnięcie zgody nie pociąga za sobą dla Ciebie żadnych negatywnych konsekwencji. Może jednak uniemożliwić dalsze wykonywanie przez nas naszych działań na Twoją rzecz lub korzystanie z naszych funkcjonalności, które zgodnie z prawem możemy świadczyć jedynie za Twoją zgodą.

 

Podstawa prawna: art. 7 ust. 3 RODO.

 

Prawo do sprzeciwu wobec wykorzystania danych osobowych

 

Masz prawo w dowolnym momencie wnieść sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, jeżeli przetwarzamy je w oparciu o nasz prawnie uzasadniony interes, w tym profilowania opartego na tej podstawie.

 

Jeżeli Twój sprzeciw okaże się zasadny i nie będziemy mieli innej podstawy prawnej do przetwarzania Twoich danych osobowych, usuniemy Twoje dane, wobec wykorzystania których wniosłeś sprzeciw.

 

W przypadku wniesienia przez Ciebie sprzeciwu na otrzymywanie informacji marketingowych, przestaniemy przesyłać Ci tego typu informacje.

 

Podstawa prawna: art. 21 RODO.

 

Prawo do usunięcia danych osobowych („prawo do bycia zapomnianym”)

 

Masz ma prawo do żądania usunięcia wszystkich lub niektórych Twoich danych osobowych.

 

Pomimo żądania usunięcia Twoich danych osobowych, w związku z wniesieniem sprzeciwu lub wycofaniem zgody, możemy zachować pewne dane osobowe w zakresie niezbędnym do celów ustalenia, dochodzenia lub obrony ewentualnych roszczeń związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Dotyczy to w szczególności danych osobowych obejmujących: imię, nazwisko oraz informacje o wyrażonych przez Ciebie zgodach lub historii aktywności, które to dane zachowujemy dla celów rozpatrywania skarg oraz roszczeń związanych z przetwarzaniem przez nas Twoich danych osobowych w związku z łączącym nas stosunkiem prawnym. Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe w tym celu przez okres 10 lat od zakończenia łączącego nas stosunku prawnego. Podstawą prawną przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych w tym celu jest nasz uzasadniony interes (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

 

Podstawa prawna: art. 17 RODO.

 

Prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych

 

Masz prawo do żądania ograniczenia przetwarzania Twoich danych osobowych. Jeżeli zgłosisz takie żądanie, do czasu jego rozpatrzenia uniemożliwimy Ci korzystanie z określonych funkcjonalności lub usług, z których korzystanie będzie się wiązało z przetwarzaniem danych objętych żądaniem. Nie będziemy też do Ciebie wysłać żadnych komunikatów, w tym marketingowych.

 

Podstawa prawna: art. 18 RODO.

 

Prawo dostępu do danych osobowych

 

Masz prawo uzyskać od nas potwierdzenie, czy przetwarzamy Twoje dane osobowe, a jeżeli ma to miejsce, masz prawo:

 

  1. uzyskać dostęp do swoich danych osobowych;

 

  1. uzyskać informacje o celach przetwarzania, kategoriach przetwarzanych danych osobowych, o odbiorcach lub kategoriach odbiorców tych danych, planowanym okresie przechowywania Twoich danych lub o kryteriach ustalania tego okresu, o prawach przysługujących Ci na mocy RODO oraz o prawie wniesienia skargi do organu nadzorczego, o źródle tych danych, o zautomatyzowanym podejmowaniu decyzji, w tym o profilowaniu oraz o zabezpieczeniach stosowanych w związku z przekazaniem tych danych poza Unię Europejską;

 

  1. uzyskać kopię swoich danych osobowych.

 

Podstawa prawna: art. 15 RODO.

 

Prawo do sprostowania danych osobowych

 

Masz prawo do żądania od nas sprostowania Twoich danych osobowych, gdy są niezgodne ze stanem rzeczywistym oraz ich uzupełnienia (jeżeli są niekompletne).

 

Podstawa prawna: art. 16 RODO.

 

Prawo do przenoszenia danych osobowych

 

Masz prawo otrzymać swoje dane osobowe, które nam dostarczyłeś, a następnie przesłać je do innego, wybranego przez siebie administratora danych osobowych.

 

Masz również prawo żądać, by dane osobowe zostały przesłane przez nas bezpośrednio takiemu innemu administratorowi, o ile jest to technicznie możliwe.

 

Podstawa prawna: art. 20 RODO.

 

Prawo do wniesienia skargi

 

Możesz zgłaszać do nas skargi, zapytania i wnioski dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych oraz realizacji przysługujących Ci uprawnień.

 

Jeżeli uważasz, że Twoje prawo do ochrony danych osobowych lub inne prawa przyznane Ci na mocy RODO zostały naruszone, masz prawo do wniesienia skargi do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych (w przyszłości Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

 

Podstawa prawna: art. 13 ust. 2 lit. d) RODO.

 

  1. CZY PODANIE TWOICH DANYCH OSOBOWYCH JEST OBOWIĄZKOWE?

 

Podanie przez Ciebie Twoich danych osobowych nie jest obowiązkowe. Jest jednak konieczne celem realizacji łączącego nas stosunku prawnego lub udzielenia odpowiedzi na Twoje zapytania lub inne podniesione przez Ciebie kwestie. Bez ich podania nie będziemy mogli realizować z Tobą jakiejkolwiek współpracy lub udzielić Ci jakichkolwiek wnioskowanych przez Ciebie informacji.

 

  1. PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH OSÓB ODWIEDZAJĄCYCH STRONĘ

 

Używamy technologii, takich jak pliki cookie, w celach statystycznych, analizy i badania ruchu na Stronie oraz zindywidualizowania treści i reklam. Udostępniamy także pewne informacje dotyczące korzystania przez Ciebie ze Strony naszym zaufanym partnerom z zakresu reklamy i analizy danych.

 

Terminem „cookie” określamy wszystkie technologie, które przechowują i wykorzystują informacje na urządzeniu, na którym odwiedzasz Stronę, np. na komputerze lub urządzeniu mobilnym. Używamy także technologii takich jak znaczniki pikselowe i pakiety oprogramowania osadzone na naszej Stronie (więcej o nich w informacjach poniżej).

 

Istnieją różne typu plików cookie, np.:

 

  • pliki cookie obsługiwane bezpośrednio przez nas i pliki cookie obsługiwane w naszym imieniu, np. przez firmy analizujące dla nas dane;

     

  • pliki cookie, które funkcjonują przez określony czas, w tym te, które funkcjonują jedynie do czasu zamknięcia przeglądarki. Są one automatycznie kasowane po zamknięciu przez Ciebie przeglądarki. Inne pliki tego typu to tzw. trwałe pliki cookie, które nie są kasowane po zamknięciu przez Ciebie przeglądarki. Służą one np. do rozpoznania Twojego urządzenia, gdy znów odwiedzisz Stronę.

 

Poniżej znajdziesz informację których plików cookie używamy i jaki jest cel ich stosowania.

 

Logi serwera i zapamiętywanie adresu IP

 

Korzystanie ze Strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest Strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera. Logi obejmują m.in. adres IP użytkownika, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym, z jakiego korzysta użytkownik. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze. Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze Strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu identyfikacji osoby odwiedzającej Stronę. Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania Stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem. Dane te posłużą nam także do tworzenia statystyk, które wykorzystujemy do oceny użyteczności Strony oraz jej optymalizacji.

 

Google Analytics oraz pliki cookie

 

Korzystamy z Google Analytics – narzędzia do analizy statystyk serwisów www opracowanego przez firmę Google. Google Analytics wykorzystuje pliki cookie zapisywane na komputerze użytkownika umożliwiające przeprowadzenie analizy wykorzystania Strony przez użytkowników. Informacje pozyskane w ten sposób (w tym adres IP użytkownika) przesyłane są na serwer Google Inc. w USA i tam przechowywane. Za pomocą tych danych Google dokonuje oceny ruchu na Stronie na podstawie liczby wizyt, sporządza raporty z aktywności osób odwiedzających Stronę, a także proponuje inne usługi związane z wykorzystaniem Strony. Google może przekazywać informacje stronom trzecim, o ile jest to zgodne z przepisami lub w przypadku, gdy strony trzecie zajmują się przetwarzaniem tego typu danych na zlecenie Google. Google zapewnia, że Państwa adres IP nie zostanie w żaden sposób powiązany z innymi danymi Google Inc. W celu uzyskania szczegółowych informacji na temat warunków korzystania oraz polityki prywatności zachęcamy do odwiedzenia strony: www.google.com/analytics/terms/us lub https://policies.google.com/privacy/update?hl=pl. Możesz zablokować instalację cookie poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. W takim wypadku niektóre funkcje Strony mogą nie działać prawidłowo. Możesz w każdej chwili zapobiec gromadzeniu oraz przetwarzaniu przez Google danych wygenerowanych przez cookie pobierając i instalując wtyczkę dostępną na stronie: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=pl.

 

Google AdWords

 

Na Stronie wykorzystywana jest także bezpłatna funkcja śledzenia konwersji dostępna w Google AdWords. Google dba o ochronę danych swoich klientów i użytkowników w tym zakresie. Ilekroć użytkownik klika w reklamę, Google umieszcza na jego komputerze plik cookie, który po 30 dniach wygasa. Jeżeli nie chcesz korzystać z usługi śledzenia, możesz odmówić niezbędnego w tym celu zapisywania plików cookie – odpowiednio zmieniając ustawienia przeglądarki, które powodują dezaktywację opcji automatycznej obsługi plików cookie. Istnieje także możliwość dezaktywacji plików cookie wykorzystywanych przez Google do śledzenia konwersji poprzez dokonanie takich ustawień przeglądarki, które powodują zablokowanie plików cookie pochodzących z Google. Aby uzyskać więcej informacji na temat reklamy dopasowanej do zainteresowań lub aby zrezygnować z udostępniania informacji ze swojej przeglądarki internetowej na potrzeby reklamy behawioralnej, przejdź na stronę http://youronlinechoices.eu/.

 

  1. CZY TWOJE DANE OSOBOWE BĘDĄ UDOSTĘPNIANE DO KRAJÓW SPOZA EUROPEJSKIEGO OBSZARU GOSPODARCZEGO?

 

Twoje dane osobowe udostępniamy tylko podmiotom z obszaru Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG) oraz, w przypadku odwiedzania Strony, tylko podmiotom, które przystąpiły do Porozumienia w sprawie Tarczy Prywatności UE-USA i posiadają stosowny certyfikat przystąpienia. Więcej informacji na temat programu Tarczy Prywatności można znaleźć na stronie www.privacyshield.gov.

 

  1. ZMIANY W POLITYCE PRYWATNOŚCI

 

Stosownie do potrzeb możemy zmieniać i uzupełniać Politykę Prywatności. O wszelkich zmianach lub uzupełnieniach poinformujemy Cię poprzez zamieszczenie odpowiednich informacji na Stronie, a w przypadku istotnych zmian możemy wysłać Ci także odrębne powiadomienia na wskazany przez Ciebie adres e-mail.